Top 10 Albums Hiphop/Rap

Top 10 Albums Hiphop/Rap

Top 10 hiphopalbums:

Als sikkelceller zijnde is muziek altijd een grote bron van inspiratie geweest. Niet alleen vergeet ik door muziek dat ik vanmorgen wéér door m’n wekker sliep, het is ook gewoon een erg interessante en dynamische wereld. Vooral de veranderingen die muziek met de tijd ondergaat heeft me altijd gefascineerd en aangezien ik weet dat ik niet de enige ben is hier mijn top 10 albums:
10: Tupac – RU Still down? Remember me
r_u_still_down-front
Niet iedereens favoriete Tupac album, maar zeker een album waar ik m’n ouders meermaals tot waanzin mee heb gedreven in m’n jeugd. Vooral de titelsong ‘RU still down? Remember me’ en ‘I wonder if heaven got a ghetto’ vind ik keiharde klassiekers! Ik heb met de laatste van deze twee tracks altijd iets speciaals gehad, omdat ik het als tiener altijd in het ziekenhuis draaide en ervan maakte; i wonder if heaven got a hospital. Stom, i know!
09: Nas – It was written
3617c8ad676339bb832c6c1c31f91fb7.600x600x1
Waar vele ‘Illmatic’ als absolute favoriet zullen hebben, vind ik dit album persoonlijk doper. Nu is het niet zo dat ‘Illmatic’ ver onderdoet, maar op ‘It was written’ zag ik toch een meer volwassen, geëvolueerde versie van Nas terug. Vergelijk het met het Saiyan vs Supersaiyan gedoe, dan snap je het vast wel. Nas is ook de enige artiest van wie ik alle albums nog steeds origineel heb en ze zelfs meerdere malen opnieuw heb gekocht door krassen, uitlenen en niet meer terugkrijgen. Yes, me leven is hard. Ook is Nas de enige artiest die tweemaal in het lijstje voorkomt en dat zegt een hoop.
08: Wu-tang Clan – Wu-Tang Forever
xnzwt8oywccfr0ig6qme
Enter the Wu-tang was tot dan toe altijd mijn absolute favoriet van deze groep, maar de eerste keer dat ik dit album opzette, was dat meteen klaar! De tracks ‘For heaven’s sake’ en ‘Triumph’ en eigenlijk gewoon beide discs… man, man, man! Wat kun je hier nu voor zinnigs over zeggen zonder als een totale idiote fanboy slash groupie over te komen? Method Man was voor vele de ster van het album, maar voor mij was dat ongetwijfeld ODB, wiens ziel rustte in vrede.
07: Jay Z – The blueprint
the-blueprint
2001 was voor de westere politiek na de aanslagen van 11 September een donker jaar. Maar wat een jaar voor hiphop! De Jay-Z Nas beef was op een heerlijk, vermakelijk borrelpunt en toen dit album uitkwam was niks meer hetzelfde! Wat een klassiekers stonden hierop! Favoriete track van het album was ongetwijfeld ‘Take Over’, nog steeds 1 van de beste en meest vermakelijke disstracks aller tijden, maar ook ‘Girls Girls Girls, U don’t know, Izzo HOVA en Song cry’ waren tracks die me nog lang zijn bijgebleven. Met oa een jonge, hongerige Kanye West en Just Blaze als producers van het album is dit naar mijn mening 1 van de best in elkaar gezette albums ooit.
06: Mobb Deep – Tha infamous
c5f642407b3856b01bb1787615524b14.500x500x1 
Elke hiphopliefhebber weet dat de Queensbridge projects in NYC dé wijk is die de meeste rappers heeft voortgebracht. Uit geen enkele andere wijk kwamen er in dezelfde tijd zoveel rappers op die allemaal ook nog eens leuk konden spitten op goede beats (ook belangrijk). Toen het album ‘The infamous’ van ‘Mobb Deep’ in 1995 de straten van New York City overnam was ik nog te jong om dit album goed te beseffen, maar hoe ouder ik werdt, hoe doper het album begon te klinken. Met de heerlijke, maar toch rauwe samplegebaseerde producties en rijms van Havoc en de vlijmscherpe rijms van Prodigy is dit een album een waar eargasm voor de mensen die van rauwe hiphop houden. Als je bedenkt dat beide jongens toen begin 20 waren kun je alleen nog maar meer respect voor dit album krijgen.
05: Drake – Thank me later
51ZXspxoDrL._SL500_AA280_
Een hele andere rapper op nummer 5 en iemand die in Nederland zeker niet zo geliefd is als in de rest van de wereld. Drake, je houdt van hem of je haat hem en dat is prima. ‘Thank me later’ blijft in onze ogen een klassieker door de totaal andere aanpak van productie, engineering, maar toch heel degelijke lyrics die voor de meeste ‘gewone’ mensen erg herkenbaar zijn. Het is een erg volwassen klinkend album voor iemand die toen pas 23 jaar jong was, maar een album waarvan ik nooit meer dan 2 tracks skip. ‘Over’ was dé hit waarna je hier in Rotterdam niet meer om Drake heenkon en toen al wisten we dat deze artiest weleens heel groot kon worden. De kritiek op Drake begrijpen we ook, want hij heeft inderdaad een rotkop, maar muzikaal is het dik in orde, mede dankzij een ijzersterk productieteam.
04: Lil Wayne – Tha Carter 3
CarterIII
Een andere artiest die ook in Nederland nooit de credit zal krijgen die hij verdient is Lil Wayne. In een tijd dat lyricism en bewustzijn net z’n weg begon te vinden in Nederland, kwam Lil Wayne als donderslag bij heldere hemel aankakken en nam tot ieders grote verbazing de hele game totaal over. Het daarop volgende album ‘Tha Carter 3′ deed alleen maar meer olie op het vuur gooien, want dit maakte Weezy de absolute top van de rapgame. Ik moest er in het begin ook niets van hebben (geef ik toe), maar nieuwsgierig door alle commotie en haat zette ik het album op en het heeft de playlist van m’n iPod nooit meer verlaten. Lyricaal is het niet het meest hoogstaande album, maar muzikaal weet Lil Wayne heel goed wat hij doet en dit komt vooral tot uiting in tracks als ‘Mr Carter’ en ‘Tie my hands’ (een van m’n favoriete tracks). Dat hij daarna dan ook jarenlang de dienst heeft uitgemaakt in rap is voor ons dan ook dik verdiend, want of je nu van hem houdt of hem haat, Lil Wayne is een rasartiest.
03: Kanye West – Graduation
Graduation_(album)
Nog iemand waar je van kunt houden of hem kunt haten is Kanye West. Na de ‘College Dropout’ was hij onder boombap liefhebbers de absolute favoriet en ‘Late registration’ deed het ook niet onaardig (al vind ik het zelf een matig album). Iedereen was dan ook benieuwd wat Mr. West qua rijms en vooral productie met z’n 3e album zou gaan doen. Ondanks het album qua productie niet was wat ik ervan verwachtte was ik in één klap fan en draai ik bepaalde tracks van het album nog steeds. De ruimtelijke, atmosferische productie was in 2007 nog niet eerder in hiphop gehoord en omdat ikzelf een persoon ben die vernieuwing in hiphop aanmoedigt kon ik dit album zeer waarderen. ‘Goodmorning’ en ‘I wonder’ zijn de absolute favoriete tracks van dit album, maar ook ‘Everything i am’ is en blijft een track om van te smullen.
02: Notorious BIG – Ready to die
Ready_To_Die
Hoe het dikke, lelijke eendje uit Brooklyn het voor elkaar kreeg een superster te worden en Lil Kim en Faith Evans tegelijk deed is me nog steeds een raadsel. Dat ‘Big Poppa’ wist wat hij moest doen met een microfoon kan echter niemand ontgaan zijn. Nadat Tupac ook in Nederland de charts domineerde, was ‘Ready to die’ een album wat weliswaar minder serieus was, maar toch superdope was om naar te luisteren. Vooral feministen moeten werkelijk van het album gesmuld hebben (not). Wij hier in Rotterdam worden echter nog steeds laaiend enthousiast als we tracks als ‘Juicy’ en ‘One more chance’ voorbij horen komen, omdat het ons het gevoel geeft dat werkelijk alles mogelijk is in het leven! Tracks als ‘Machine gun funk’ en ‘Gimme the loot’ waren regelrechte straatanthems die vele in de auto draaiden terwijl ze ’s nachts de dingen deden die het daglicht niet kon verdragen. Ook na de dood van ‘Big Poppa’ bleef dit album razend populair en dit is naar mijn mening dik verdiend!
01: Nas – Stillmatic
619ZpCSLoaL._SY300_
Mijn absolute favoriete album aller tijden tot ik doodga en daar voorbij is ‘Stillmatic’ van Nas. Vanaf het moment dat je dit album opzet, beland je werkelijk in een magische vibe (mede door de ijzersterke producties) met lyrics om over na te denken en waar je niet anders dan ontzag voor kunt hebben. Vanaf de intro waan je je in Nas z’n wereld en bij de mensen die écht naar de lyrics luisteren begint hun imagination meteen overuren te draaien. De openingszin “Ay yo the brother’s Stillmatic, i crawled up out of that grave, wipin the dirt, cleanin my shirt…” doet je al dat WTF-moment bezorgen en geeft je als liefhebber honger naar meer. Dan als 2e track konden liefhebbers smullen van de langverwachtte disstrack ‘ether’ als 2e antwoord op ‘Take Over’ van Jay-Z. Ik had persoonlijk niet verwacht dat Nas de battle zou winnen, maar na ‘ether’ was ik meteen een Nas fan voor het leven. De rest van het album zul je zelf moeten luisteren om écht te snappen waar ik het over heb, maar je zult daar geen spijt van krijgen. In een tijd dat ik als tiener net uit huis ging en de wereld mocht ontdekken, regelmatig in het ziekenhuis lag en het gevoel had dat niemand me begreep, kwam dit album als een regelrecht verhoord gebed uit de hemel. Hoe raar het ook klinkt, dit album heeft me door een zeer lastige periode heen geholpen en ik raad iedereen aan het te luisteren!
We horen graag wat jullie top 10 is en waarom!
Vorig artikelAanstaande zaterdag: #BIJLMERBATTLE 2015
Volgend artikel♀ Moderne vrouw & emancipatie ♀
Ronald "Mirakle BBM" Cullimore werd geboren en getogen in Rotterdam. Toen hij 6 maanden oud was werd er door de artsen uit het Sofia kinderziekenhuis sikkelcelziekte bij hem geconstateerd. Dit was toen nog bekend als sikkelcelanemie. Na een fijne jeugd ging het op z'n 17e helemaal mis en hij moest vaak opgenomen worden in het ziekenhuis. Omdat hij sinds jongs af aan al over een enorm vocabulaire beschikt en zich terdege bewust was dat hij niet de enige met deze ziekte was, besloot hij om z'n nare ervaringen met deze ziekte op papier te zetten. Na een tijdje begon hij er ook over te rappen en op z'n 19e begon hij met het maken van beats. Dit bleef niet onopgemerkt en al snel begonnen lokale artiesten hem te benaderen voor hun projecten. Omdat hij een van de weinigen, zo niet de enige creatieveling is die ook sikkelcelziekte heeft, viel hij al snel op en organisaties begonnen hem te vragen om creatieve workshops te geven in zowel binnen als buitenland. Langzaam maar zeker begon hij in Rotterdam hét gezicht te worden voor mensen met sikkelcelziekte. Door zijn creatieve inzicht reist hij vaak door Europa en hij wordt door organisaties en artsen die deze ziekte vertegenwoordigen vaak gevraagd om zijn mening, lezingen bij te wonen en interviews af te nemen. Via onderstaande links kun je contact met me opnemen of meepraten over m'n blogs op social media.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER