Het structureel vermijden van stress

Het structureel vermijden van stress

12046680_512731985556035_4728920427778424141_n

 

Ik hoor de laatste jaren vaak dat ik me afsluit, minder interesse lijk te hebben in andermans leven of dat ik vaak met mezelf bezig ben. Nu is het zo dat ik veel uren maak op m’n werk en daardoor wat ook minder tijd heb om te socializen. Bovendien ben ik iemand die graag bezig is met dingen waarvan ik de kans groot acht dat die me verder helpen in het leven. M’n sociale leven heeft daardoor wat minder prioriteit gekregen, maar er is een nog veel belangrijkere rede om steeds vaker “nee” tegen mensen te zeggen.

Ik ben een persoon die veel mensen kent, maar m’n échte vriendenkring is een zeer klein en selectief clubje. Ik ben de laatste jaren namelijk hard voor de negatieve energie die veel mensen vaak bij zich dragen. Is dat iets wat ik anderen ook aan zou raden? Ja! Omgaan met mensen die niet op dezelfde manier in het leven staan als jij is namelijk besmettelijk! De uitspraak “misery needs company” vat dit perfect samen en de stress die dit met zich meebrengt is het laatste wat een chronisch ziek persoon kan gebruiken.
Ik heb de pech dat ik van mezelf een zeer emotioneel en gevoelig persoon ben. Als ik ruzie heb met iemand die mij lief is, kan ik daar de hele nacht wakker van liggen. Vroeger maakte dit me vaak down, teleurgesteld en je raad het al… gestresst! En bij die stress begint voor een persoon met sikkelcel meteen een hoop ellende. Je lichaam raakt van slag en je wordt ziek, het laatste wat je wilt natuurlijk.
Ik ben een realistisch persoon en ik snap dat veel ruzies op te lossen zijn door te praten. Helaas is het ook zo dat er niet met iedereen te praten valt en of dat nu aan hun of aan ons ligt, laten we hierbij maar even in het midden. Feit is dat wiens schuld het ook is, de hieruit voortkomende stress doet jou de das om. De oplossing voor dit soort problemen? Mijd zulke situaties gewoon! Zodra ik merk dat er een negatief sfeertje om iemand heen hangt, distantieer ik me van hem/haar. Soms ging dit bijna onopgemerkt en soms moest het met keiharde maatregelen.
Waarom ik dit schrijf is niet omdat ik nu zo trots ben op hoe ik situaties soms oplos, maar als waarschuwing dat je stressvolle en pijnlijke situaties beter kunt mijden. Zodra je dingen doet die je gelukkig maken, gaat het met je gezondheid ook beter! Ik heb dagen meegemaakt dat ik na een ruzie of een nacht piekeren me meteen in het Erasmus MC kon melden. Voor gezonde mensen is die stress al niet goed, laat staan voor een chronisch ziek persoon. By the way… door een beetje lief te zijn voor elkaar kun je dit soort situaties weer vermijden, it’s up to you!
Vorig artikelDos Santos vs Overeem dec 19th
Ronald "Mirakle BBM" Cullimore werd geboren en getogen in Rotterdam. Toen hij 6 maanden oud was werd er door de artsen uit het Sofia kinderziekenhuis sikkelcelziekte bij hem geconstateerd. Dit was toen nog bekend als sikkelcelanemie. Na een fijne jeugd ging het op z'n 17e helemaal mis en hij moest vaak opgenomen worden in het ziekenhuis. Omdat hij sinds jongs af aan al over een enorm vocabulaire beschikt en zich terdege bewust was dat hij niet de enige met deze ziekte was, besloot hij om z'n nare ervaringen met deze ziekte op papier te zetten. Na een tijdje begon hij er ook over te rappen en op z'n 19e begon hij met het maken van beats. Dit bleef niet onopgemerkt en al snel begonnen lokale artiesten hem te benaderen voor hun projecten. Omdat hij een van de weinigen, zo niet de enige creatieveling is die ook sikkelcelziekte heeft, viel hij al snel op en organisaties begonnen hem te vragen om creatieve workshops te geven in zowel binnen als buitenland. Langzaam maar zeker begon hij in Rotterdam hét gezicht te worden voor mensen met sikkelcelziekte. Door zijn creatieve inzicht reist hij vaak door Europa en hij wordt door organisaties en artsen die deze ziekte vertegenwoordigen vaak gevraagd om zijn mening, lezingen bij te wonen en interviews af te nemen. Via onderstaande links kun je contact met me opnemen of meepraten over m'n blogs op social media.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER